Türgi Köök: Toitude ja Kommete Juht
Türgi toidukultuur on rikkalik, värviline ja paljudele tuttav. Kuid türklaste juures söömine on enamat kui lihtsalt toit – see on sotsiaalne sündmus. Loe, kuidas nautida ja mida proovida!
Etikett ja lauakombed
Põhifraasid, mida meeles pidada
Joogivesi ja hügieen
Kraanivett Türgis juua ei ole soovitatav, isegi mitte kuurortides. Kasutage alati pudelivett. Jäätise, midye dolma (täidetud rannakarbid) ja tänavatoidu ostmisel jälgige leti ja müüja puhtust. Kasutage reisiväsimuse vältimiseks antibakteriaalset geeli. Ärge unustage restoranis soolata jogurtijoogi Ayran'i proovimist.
Igapäevane Türgi Köök: Kahvaltı, Çorba ja Meze
Türgi hommikusöök (Kahvaltı)
Hommikusöök on päeva tähtsaim söögikord. Koosneb tavaliselt värskest tomati- ja kurgilõikudest, erinevatest juustudest (nt beyaz peynir ehk fetalaadne juust), oliividest, munadest, moosist (reçel) ja värskest leivast. Enamasti serveeritakse musta teed (çay).
Supid ja Meze
Supp (Çorba) on tavaliselt kerge. Klassikaline punane läätsesupp (Mercimek Çorbası) on kohustuslik proovimine. Mezed (Meze) on külmad ja soojad suupisted, mida süüakse eelroaks: Haydari (jogurtimääre), Ezine (valge juust), Acılı Ezme (vürtsikas tomatikaste) ja täidisega viinamarjalehed (Sarma).
Taimetoit ja piirkondlikkus
Veganitele ja taimetoitlastele
Kuigi Türgi köök on lihakeskne, leiab siit rohkelt taimetoitu. Enamik **Meze** ja supiteid (nt läätsesupp) on vegan. Paluge **Zeytinyağlı** roogasid (oliiviõliga valmistatud – need on lihavabad külmad aedviljatoidud, nt *zeytinyağlı taze fasülye* ehk oliiviõliga rohelised oad). Taimetoitlastele on Mantar Sote (seene hautis) hea valik.
Piirkondlik eripära (näited)
Türgi köök varieerub oluliselt: Kagu-Türgi on kuulus vürtsikate kebabide ja *fıstık*'i (pistaatsia) poolest; Egeuse piirkond (Izmir) pakub rohkelt värskeid rohelisi salateid ja oliiviõliroogasid; Musta mere piirkond (Trabzon) on tuntud oma *hamsi* (ansovised) ja maisileiva poolest.
Kõige kuulsam: Kebabid, Pide ja Köfte
Kebab (Kebap)
Eestis teatakse vaid dönerit, kuid Türgis tähendab kebap igasugust grillitud liha. Proovida tuleks:
- Adana/Urfa Kebap: Pikk, vürtsikas/mahedam varda külge pressitud hakkliha, grillitud.
- İskender Kebap: Lihaviilud (döner) laotatud leivatükkidele, kaetud tomati ja jogurtikastmega. Kohustuslik proovimine!
- Şiş Kebap: Tükeldatud ja vardasse aetud grillitud liha.
Pide ja Lahmacun
Pide on Türgi pitsa – pikk, paadikujuline tainas. Lahmacun on väga õhuke tainas hakkliha, tomati ja vürtsidega – see keeratakse enne söömist rulli.
Magustoidud ja Türgi Delikatessid
Türgi magustoidud on suhkruga kokkuhoitmatud!
- Baklava: Filotainast, pähklitest ja magusast siirupist maiuspala.
- Künafe (Künefe): Kuum, magus, juustutäidisega filigraanne magustoit. Serveeritakse reeglina soojalt.
- Lokum: Türgi maius ehk Türgi rõõm.
- Dondurma: Kuulus Türgi mastiksijäätis, mis on tihe ja veniv.
- Sütlaç: Traditsiooniline ahjus küpsetatud riisipuding.
Joogid ja Etikett
Çay (Tee): Türgi rahvusjook. Seda pakutakse igal pool ja igal ajal. Teepakkumine on külalislahkuse sümbol.
Ayran: Soolane jogurtijook. Eriti hea kuuma ilmaga ja vürtsika toidu kõrvale. Peab proovima!
Şalgam Suyu: Punane, kergelt soolakas ja hapu peedimahl. Seda juuakse tavaliselt koos Adana kebabi või rakı'ga.
Türk Kahvesi (Türgi kohv): Valmistatakse peeneks jahvatatud kohvist. Serveeritakse koos **lokumi** ja klaasi veega. Kohvipaksu pealt on võimalik tulevikku ennustada.
Rakı: Rahvuslik alkohoolne jook, aniisimaitseline. Serveeritakse jääkuubikute ja veega, mis muudavad selle piimjaks. **Rakı** laua taga söömist ja vestlust peetakse eriti sotsiaalseks sündmuseks.
Restoranis: Jootraha ja "Ikram"
Jootraha (Bahşiş) on oodatud hea teeninduse eest (5-10% sularahas lauale jätmine). Olge valmis "ikram" näol ootamatuteks kingitusteks – väikesed teed, magustoidud või suupisted võidakse tuua "maja poolt". See on tavaline külalislahkuse väljendus.